Fondslijst

Het verhaal van een Draak, Morin Scott

 

In Het verhaal van een Draak beschrijft Morin Scott de zeiltochten die hij als jonge man in 1947 en 1948  met zijn Draak Gerda heeft gemaakt. Tochten van Schotland naar Zuid-Engeland, van Engeland naar Nederland en van Engeland naar Noorwegen. Met als een van zijn zeilmaten de toen eenentwintigjarige Conny van Rietschoten, die later onovertroffen roem vergaarde door tot twee keer toe de Whitbread Race – de huidige Volvo Ocean Race – te winnen.

 

Het verslag van deze avontuurlijke reizen zal elke zeiler aanspreken. In een fragiele Draak zonder (buitenboord)motor, zonder moderne navigatiemiddelen. En soms onder de meest barre omstandigheden. De twijfel van de zeeman ‘omkeren of doorvaren?’, nachten doorhalen op zee, vrolijke taferelen op de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging de Maas, het uitgeput aankomen in Cuxhaven, de verraderlijke rotsen in de Scadinavische wateren. Verrassend herkenbare verhalen uit een andere tijd

 

Morin Scott

ISBN 90 807195 0 7

Omvang 156 pagina's

Verkoopprijs € 17,95

De kampioenen van Kroton, Juriaan van Wessem  

 

Naar aanleiding van de Olympische spelen in 2004 te Athene is Jurriaan van Wessem op zoek gegaan naar de wortels van dit eeuwenoude sportevenement, maar vooral naar de sporthelden van weleer.

 

Op deze zoektochten dienden de parallellen met de hedendaagse sport zich al spoedig aan: dopinggeruchten, omkoopschandalen, Grand Slam, woeste winstpremies, niets was de oude Grieken vreemd. Op onderhoudende wijze doet historicus en sportjournalist Van Wessem verslag.

Jurriaan van Wessem

ISBN 90 807195 3 6

Omvang: 156 pagina's

Verkooppijs: € 17,95

Perpetuum Mobile, Augusto Monterroso

 

Monterroso (Guatemala, 1921) is een van de oorspronkelijkste geesten van de moderne Latijns-Amerikaanse letterkunde. Zijn werk is moeilijk onder één noemer te brengen, omdat daarin allerlei genres naast elkaar bestaan.

 

Perpetuum Mobile is een bonte verzameling van humoristische verhalen, filosofische bespiegelingen, motto’s en vliegen. 

 

Hoewel zijn boeken reeds in vele talen, waaronder het Latijn en het Chinees, zijn uitgebracht, is dit de eerste vertaling in het Nederlands. En dat werd hoog tijd!

 

‘Op een dag zit je rustig thuis te lezen en dan komt er een vriend die zegt: “Wat heb jij een hoop boeken!”Dat klinkt je in de oren alsof die vriend zou zeggen: “Wat ben jij intelligent!” En dan is het kwaad geschied.’

(Uit: Hoe ik me van vijfhonderd boeken heb ontdaan)

 

Augusto Monterroso

ISBN 90 807195

Omvang: 132 pagina's

Verkoopprijs: € 17,95

Uit het Spaans vertaald door Harriët Peteri

Dertien en een halve fabel en fabel veertien, Juan Benet.

 

Benet (1927-1993) is een van de grondleggers van de moderne Spaanse literatuur. Hij heeft vrijwel alle literaire genres beoefend, waaronder ook de fabel. Zijn fabels zijn echter geen dierenverhalen met als sluitstuk een morele les, maar fascinerende vertellingen, wonderlijke gedachtengangen, zoektochten in tijdloze decors, die de hersens van de lezer een slag doen draaien. Elke fabel is voorzien van een prachtige illustratie.

 

‘Ga naar de markt,’ sprak de koopman tot zijn knecht, ‘en koop er mijn levenslot. Ik weet zeker dat het niet moeilijk zal zijn het te vinden. Maar laat je niet beduvelen, zorg dat je er niet te veel voor betaalt.’

(Uit: Eerste fabel)

 

Juan Benet

ISBN 90 807195 2 8

Omvang: 96 pagina's

Uit het Spaans vertaald door Harriët Peteri